Wijvenheide en de Waterlozen-Nachtegalen
Andere artikels in deze reeks
- Een onbekend stukje natuur- deel 1
- Een onbekend stukje natuur – deel 2
- Wijvenheide en de Rode Vijvers
- Wijvenheide en de Heide
- Wijvenheide en de Wijven Broeken
- Wijvenheide en Groot Wijven
- Wijvenheide en Smeekers Heide
- Hamelheide in Wijvenheide
- Feste Schans in Wijvenheide
- Wijvenheide: bij de Forellenvijver
- Wijvenheide en de Waterlozen-Nachtegalen
- Wijvenheide en de Waterlozen-Vrunstraat
In het noordelijk deelgebied De Waterlozen, liggen meerdere verspreid liggende percelen. Het afwisselende landschap is rijk aan biodiversiteit. In de beginjaren graasden er Angus-Aberdeenrunderen van Natuurpunt, maar later werd er gekozen voor begrazing met runderen door een plaatselijke landbouwer.
Nog later gaven we de voorkeur aan hooien om meer verscheidenheid te krijgen in de vegetatie. De hooilanden worden nu grotendeels gehooid door een plaatselijke landbouwer. De hooiopbrengst krijgt zo een nuttig gebruik als veevoeder.
Op de percelen achter het onthaalbord Nachtegalenstraat (Zonhoven) werden er al heel wat werken uitgevoerd. Aan de zorg voor het waterpeil en het juiste water besteedde Luc Vanoppen vele tientallen uren.
Percelen die deels onderhevig zijn aan mijnverzakkingen zijn moeilijker te beheren. De professionele ploeg van Natuurpunt voert in de Waterlozen de moeilijkste maaiwerkzaamheden uit.
Scholieren van basisschool de Startbaan uit Zonhoven, komen al jarenlang beheerwerken uitvoeren met een tweetal klassen. Dan worden er greppels uitgegraven, opruimingswerken van takhout uitgevoerd of wordt een eeuwenoude houtwal opgesmukt.
Diverse vijvertjes wachten nog op aankoop of op verdere inrichting. Belangrijke vogels die er hun broedgebied hebben zijn o.a. zwarte specht en houtsnip. Kamsalamander en boomkikker zijn er de belangrijkste amfibieën die er zich voortplanten. De waterspitsmuis, zwarte variëteit, werd er gevangen in een life-trap tijdens het onderzoek van Karolien Brauns.
Tekst & foto’s: Chris Onkelinx