Hamelheide in Wijvenheide
Andere artikels in deze reeks
- Een onbekend stukje natuur- deel 1
- Een onbekend stukje natuur – deel 2
- Wijvenheide en de Rode Vijvers
- Wijvenheide en de Heide
- Wijvenheide en de Wijven Broeken
- Wijvenheide en Groot Wijven
- Wijvenheide en Smeekers Heide
- Hamelheide in Wijvenheide
- Feste Schans in Wijvenheide
- Wijvenheide: bij de Forellenvijver
- Wijvenheide en de Waterlozen-Nachtegalen
- Wijvenheide en de Waterlozen-Vrunstraat
Het deelgebied Hamelheide ligt een beetje afgelegen in het westelijk deel langs de Goorstraat. In dit gebied op Hasselts grondgebied heeft Natuurpunt enkele afgelegen percelen van Wijvenheide in eigendom. Elk stukje natuur telt…
Hamelheide bestaat uit twee ha hooilanden en uit anderhalve ha gemengd bos. In het bos sloopten we na aankoop de jachthut. Er is nu natuurlijk geen jacht meer. Tussen en naast de hooilanden bevinden zich oude houtwallen met oude inlandse en Amerikaanse eiken. Boomkikkers bewonen de braamstruwelen. Ondertussen zien we de boomkikkers ook in andere natuurgebieden terug verschijnen. De kleine watersalamander en de alpenwatersalamander leven er in de hooilanden.
De poelen die erin liggen zijn deels verland en zullen in de toekomt heringericht moeten worden voor salamanders, kikkers en padden. Langs de grachten en de houtkanten komt de grote glimworm voor. In het gedeelte bos vinden we o.a. zomereik, berk, lijsterbes, wilg en zwarte els.
Bescherming van de steenuil
In een elzenhoutkant werd recent een nestkast voor steenuil opgehangen. Deze vogelsoort doet het in de Kempen lang niet zo goed als in Haspengouw en op deze plek werd de soort meermaals waargenomen in het broedseizoen.
Omdat steenmarters ook graag schuurtjes en stalletjes bewonen, is het zinvol marterveilige steenuilkasten te plaatsen. Te bestellen bij Ludo Grouwels, Zonhoven.
Een bijzonder waarneming in de winter ’22-’23 was het verblijf van twee kraanvogels in de nabij omgeving van dit gebied.
In het verleden kwam de steenuil hier in elk geval voor als broedvogel en er zijn nog recente waarnemingen van een buurman. Bijgevolg is het afwachten of een koppeltje steenuilen de veilige nestkast zal ontdekken.
Vrijwilligers werken hard aan natuurherstel
Ten zuiden van Hamelheide liggen nog vele tientallen ha natuur: bossen, akkers, weiland en het vijvergebied van Kumpen en Crahay. Die natuurterreinen lopen zo door tot aan het Domeinbos Zonderikbeek. De vijvers van Ter Donk verbinden Wijvenheide met de Platwijers.
Het beheer bestaat uit het hooien van de hooilanden. Het wordt meestal opgevolgd met nabegrazing door enkele paarden. Dat gebeurt door een plaatselijke vrijwilliger. Een bloempje waarvan we aan de randen nog de allerlaatste exemplaren van aantreffen is de blauwe knoop. Tot nog toe breidde deze zich niet uit naar het hooiland.
Bestrijding van Amerikaanse vogelkers door de vrijwilligersploeg van Natuurpunt Hasselt-Zonhoven was de laatste jaren de belangrijkste ingreep op het terrein. Maar dat werk is nog lang niet afgelopen aangezien we vele handen tekort komen voor dat werk.
Tekst & foto’s: Chris Onkelinx