Wijvenheide en de Wijven Broeken
Andere artikels in deze reeks
- Een onbekend stukje natuur- deel 1
- Een onbekend stukje natuur – deel 2
- Wijvenheide en de Rode Vijvers
- Wijvenheide en de Heide
- Wijvenheide en de Wijven Broeken
- Wijvenheide en Groot Wijven
- Wijvenheide en Smeekers Heide
- Hamelheide in Wijvenheide
- Feste Schans in Wijvenheide
- Wijvenheide: bij de Forellenvijver
- Wijvenheide en de Waterlozen-Nachtegalen
- Wijvenheide en de Waterlozen-Vrunstraat
De Wijven Broeken liggen zowat tegenover de grote vogelkijkhut, langs Bolderdal, op Zonhovens grondgebied. Vroeger waren het hooilanden van de plaatselijke landbouwers. Die hooilanden zijn er nog steeds, maar delen bestaan uit elzenbroekbos. Een aantal zwarte elzen zijn zeker al 200 jaar oud. Vroeger kapte men deze bomen voor het brandhout. In de lente konden ze dan weer uitschieten.
Elke winter foerageren er zwermen sijsjes. Ze peuteren de roestkleurige zaadjes uit de elzenpropjes.
Het terrein is erg moerassig. Verspreid in het broekbos liggen een aantal vijvertjes omgeven of overwoekerd met wilgenstruweel, wilde hop, kamperfoelie, ratelpopulieren, eiken en berken. De Oude Roosterbeek overstroomt er regelmatig en baant zich dan een weg langsheen boomstammen en de wortelstoelen van omgevallen eiken, elzen en populieren.
Waar nu de wandelaars passeren wijst niets er op dat we hier met een aantal vrijwilligers van Natuurpunt een tiental chalets hebben opgeruimd.
Beheerwerken in de Broeken
In de jaren 70 voerden hier vrijwilligers van de voorlopers van Natuurpunt, De Wielewaal Midden-Limburg, beheerswerken uit. Met zeis, hark en riek maaiden en hooiden ze orchideeënrijke perceeltjes na de zaadvorming. Eén van die perceeltjes is het ‘margrietenweitje, langs het Bolderdal. Het is ons bloemrijkste hooilandje, maar voor de wandelaars en de fietsers blijven de margrieten het mooist. Voor de aankoop in de jaren 90 was het perceeltje nog een graanakker of maïsakker waarop drijfmest gedumpt werd.
Een PWL-studente koos in een vorig jaar dit hooilandje uit voor haar studie. Sinds een aantal jaren is de gevlekte orchis er weergekeerd. Heel traag nemen de aantallen toe. In het hooilandje leven veel veldkrekels. Een vijftal jaren geleden werden er heel wat door een overwinterende klapekster gevangen (Zie hiervoor Natuur.oriolus, nr. 3, 2017)
In de jaren 80 gebeurden er prehistorische opgravingen op dit perceel. De vondsten staan nu tentoon gesteld in het gemeentehuis van Zonhoven.
Langs de wandelweg zien we niets meer van de opgeruimde chalets. Ondertussen hebben de bevers de herstelde moerassen en vijvers tegen de Roosterbeek in beslag genomen.
Langsheen de Wijven Broeken kunnen de wandelaars het kilometerslange parcours volgen. Wie wil kan er een daguitstap van maken en het hele gebied verkennen tot aan de Platwijers.
Tekst & foto’s: Chris Onkelinx