Wijvenheide en de Waterlozen-Vrunstraat
Andere artikels in deze reeks
- Een onbekend stukje natuur- deel 1
- Een onbekend stukje natuur – deel 2
- Wijvenheide en de Rode Vijvers
- Wijvenheide en de Heide
- Wijvenheide en de Wijven Broeken
- Wijvenheide en Groot Wijven
- Wijvenheide en Smeekers Heide
- Hamelheide in Wijvenheide
- Feste Schans in Wijvenheide
- Wijvenheide: bij de Forellenvijver
- Wijvenheide en de Waterlozen-Nachtegalen
- Wijvenheide en de Waterlozen-Vrunstraat
In deze bijdrage maken we kennis met de Vrunbeemden die zich ten noorden van de weg Zonhoven-Bolderberg bevinden. Dit deelgebied ligt in de omgeving van de Vrunstraat die er de gedeeltelijk de grens vormt van Zonhoven met Heusden-Zolder. De percelen van Natuurpunt liggen hier verspreid over twee gemeentes. De Vrunstraat kruist de weg Zonhoven-Beringen ter hoogte van de Vogelsancklaan.
Drie hooilanden in eigendom van Natuurpunt worden er jaarlijks gehooid. De Bolderbergbeek vormt de zuidgrens van die hooilanden. De percelen in die omgeving bestaan uit eiken-berkenbossen, moerasbossen en wilgenstruwelen. Veel van die percelen waren tot na de tweede wereldoorlog hooilanden. Een aantal werd beplant met populieren. Aan de zuidkant sluiten de percelen van de Waterlozen dan weer aan op de reigerkolonie.
Vele vissoorten
In de Bolderbergbeek die voor een deel gevoed wordt met water dat opgepompt wordt vanwege mijnverzakkingen, komen heel wat vissoorten terecht, afkomstig van leeggelaten vijvers. Eén van die visjes dat erin voorkomt is het bittervoorntje, een visje dat zwanenmossels nodig heeft om zich voort te planten. Het komt ook voor in enkele kleine vijvertjes van Natuurpunt. Andere visjes die we er aantreffen zijn giebel, zonnebaars, blankvoorn, rietvoorn en tiendoornige stekelbaars.
De boomkikker gered
Als je de Vrunstraat vanuit Bolderberg volgt tot aan de bareel kan je afslaan en het bospad volgen dat na een kilometer weer uitkomt op de Vrunstraat. Waar het bospad bijna weer terugdraait naar de Vrunstraat bevindt zich het perceel waar in het jaar 2000 zich de restpopulatie van boomkikkers bevond.
Vanuit die bronpopulatie koloniseerden ze het hele vijvergebied (lees meer in Natuurpunt.focus 1, maart 2020). In 20 jaar tijd breidde deze populatie zich uit van 16 mannetjes boomkikker naar enkele duizenden in heel het vijvergebied.
In de jaren zeventig koos de Wespendief een zijtak van één van deze eiken telkens uit voor zijn nest. Onder de bomen lagen overal verspreid de met gif behandelde hanenkoppen van leghorns en de gifeieren om deze buizerdachtige te vergiftigen. Deze bijzondere vogel is nog steeds broedvogel in het gebied.
Afbraak van illegale bouwsels
In 2021 braken we met de beheervrijwilligers in het vijvertje op het recent aangekocht perceel een vervallen chalet af. Geert Beckers trof daar de prachtige metaalglanslibel aan.
De restfinanciering van de aankoop van dit perceel (meer dan 13.000 m² weiland, vijver en bos) konden we betalen met de opbrengst van sponsors van Wijvenheide tijdens Expeditie Natuurpunt 2021.
De populatie boomkikkers van dit vijvertje werd de bron van de hele populatie boomkikkers van het vijvergebied. Het fijne groen rondom het roestige water is holpijp. Net voor het vijvertje verwijderden we na aankoop de jachtkansel om reeën te schieten.
Met dank aan de Cava-club
In 2022 konden we het perceel Waterlozen/Vrunbeemden aankopen (coverfoto van dit artikel). Je vindt er een mooie eikenhoutwal met moeras. Dankzij de actie van de dames van de Cava-club, doctors in de biologie konden we dit perceel aankopen. Een welgemeende dank-jullie-wel daarvoor!
Tekst & foto’s: Chris Onkelinx