Wijvenheide: bij de Forellenvijver
Andere artikels in deze reeks
- Een onbekend stukje natuur- deel 1
- Een onbekend stukje natuur – deel 2
- Wijvenheide en de Rode Vijvers
- Wijvenheide en de Heide
- Wijvenheide en de Wijven Broeken
- Wijvenheide en Groot Wijven
- Wijvenheide en Smeekers Heide
- Hamelheide in Wijvenheide
- Feste Schans in Wijvenheide
- Wijvenheide: bij de Forellenvijver
- Wijvenheide en de Waterlozen-Nachtegalen
- Wijvenheide en de Waterlozen-Vrunstraat
Stroomafwaarts de Waterlozen heeft Natuurpunt een aantal percelen in eigendom langs de Bolderbergbeek. De beek stroomt er door een kleinschalig houtwallenlandschap, afgewisseld met struwelen, bos, ruigtes, vijvertjes en moeras. In dat landschap bevindt zich een forellenvijver.
Naast deze forellenvijver ligt ook nog steeds een illegaal en verlaten gemeentelijk bouwwerk temidden van en naast eigendom van Natuurpunt. Het betreft een café met enkele vijvers met aangevoerd puin, beton- en houtconstructies en een barak. Het geheel werd destijds uitgebaat als hengelvijver. Het was een kunstmatig vermaak dat destijds in leven gehouden werd met zuurstofpompen en constante forellenaanvoer in dit Kempische en weinig zuurstofrijk milieu.
Saneren van de forellenvijver
Het voorstel van Natuurpunt was om deze site te saneren en in te richten als natuurreservaat waar aan natuurbeleving, natuurstudie en natuureducatie gedaan kan worden. Aan de rand van de woonzone, langs het fietsroute- en wandelnetwerk zou dit er een ideale plek voor zijn.
Het gemeentebestuur overweegt evenwel de hele site te saneren en te bebossen. Achteraf zou het aangelegde bos in beheer gegeven worden aan Natuurpunt. Hier een prachtig bos aanleggen na de sanering zou evenzeer een mooie oplossing zijn van het probleem. Natuurpunt is onmiddellijk aangrenzend eigenaar van gronden, erkend als Vlaams natuurreservaat Wijvenheide.
Natuureducatie en bosuitbreiding
Als alternatief kunnen we overwegen de naastliggende zone te herinrichten als natuureducatief plekje. Op die manier kunnen we onze visie om hier aan natuurstudie en –educatie te doen toch waar maken, terwijl de de gemeente ernaast aan bosuitbreiding kan doen.
Die bosuitbreiding komt gelijk ook goed uit om langs de beekoever een boszone in te richten voor de gemeentelijke doelsoort Kleine ijsvogelvlinder.
Tekst & foto’s: Chris Onkelinx