Werkgroep Gierzwaluw neemt een vliegende start
Als begin mei de eerste zon zijn stralen over onze steden werpt en zo voorzichtig zomer aankondigt, klinkt op een onverwachte middag die eerste “sriiii sriiii“ in de lucht en zie je zilveren sikkels blinken, snel en wendbaar als luchtacrobaten scheren ze flitsend alle kanten op als in een uitbundig uitbarstend vuurwerk dat sterretjes schiet van blijdschap weer hier te zijn. De gierzwaluw is terug!
Ben jij ook zo iemand wiens hart een sprongetje maakt bij dat eerste geluid van de zomer in de stad ? Wij in ieder geval wel !
Want hoewel de gierzwaluw nog stilletjes onder de radar terugkeert in de natuurgebieden rond Hasselt en Zonhoven, gretig bijtankend op insecten na hun lange reis .., vinden ze hun bekende broedkolonies pas luid gierend terug in de spleten en onder de dakpannen van onze oude gebouwen en in de gierzwaluwkasten die vogelminnende Hasselaren en Zonhovenaren onder hun dakranden en aan hun gevels plaatsten.
Gierzwaluw, de adoptiesoort van Hasselt
Wist je dat de gierzwaluw zelfs zo kenmerkend bleek voor Hasselt dat de stad er zijn adoptiesoort van maakte? Een adoptiesoort wil je koesteren en verwennen en bij jou houden .. dus sloegen de stad Hasselt en natuurpunt destijds de handen in elkaar en startten ze met een inventarisatie van de broedplekken, gaven infowandelingen om meer fans te maken, en hingen ze gratis kasten aan de huizen van geïnteresseerden.
Onze betreurde kameraad Jos Coteur verrichtte hierin onmiskenbaar belangrijk en gedreven werk.
Toen Jos aan het begin van de eerste coronagolf onverwacht overleed, betekende dat naast een groot verlies voor ons bestuur meteen ook een verlies voor de gierzwaluw in Hasselt want bloedde de aandacht (mede door de pandemie) langzaampjes wat dood..
Op zoek naar nestlocaties
Daarom willen we binnen de vogelwerkgroep Natuurpunt en samen met de stad Hasselt en gemeente Zonhoven nu nieuw leven blazen in dat project de gierzwaluw. Recent startte daarom onze eigenste gierzwaluwwerkgroep !
In dit eerste jaar zullen we vooral inzetten op het opnieuw in kaart brengen van broedlocaties en nestkastlocaties. Wat is er veranderd sinds onze laatste gegevens (2014-2016)? Via contact en kruisbestuivingen met andere gierzwaluwwerkgroepen willen we onze kennis verder verbreden en via een laagdrempelige wandeling ook de kennis van burgers over deze bijzondere vogel vergroten en de betrokkenheid aanwakkeren.
Zo plannen we deze zomer nog een gierzwaluwwandeling in de wijk Runkst in Hasselt (een gierzwaluw hotspot !). In de toekomst zouden we ons ook graag richten tot de bouwsector als partner bij het behoud en beschikbaar stellen van nestgelegenheden. Plannen te over dus!
Want zo’n heerlijk zomers terrasje zonder wat gierzwaluwengegier boven je hoofd is een terrasje zonder muziek, toch ??
Tekst: Mirella Vanoppen