Watercrassula natuurlijk bestrijden
Een tijdje geleden kregen we een vraag binnen van een bezorgde natuurliefhebber over de overwoekering van de Schoenbrouck vijver in het natuurgebied Kiewit. Het gaat hier om watercrassula, een invasieve exoot die oorspronkelijk uit Australië komt. We willen jou graag even toelichten hoe we dit plantje op een natuurlijke manier onder controle trachten te krijgen.
Bij de herinrichting, of kort daarna, is deze vijver besmet geraakt met watercrassula, een plantje dat zich in onbegroeide situaties explosief kan vermenigvuldigen en alle inheemse kiemplantjes te snel af is. Voor het natuurlijke karakter van deze vijver is dat effectief een ramp.
Het is geen eenvoudige “invasieve exoot” om vanaf te geraken. Het is nog een relatief nieuwe exoot en er zijn nog geen afdoende oplossingen uitgedokterd, behalve dan van de vijver volledig dicht te gooien en na 5 jaar opnieuw open te graven. Hier in Kiewit willen we een minder agressief te werk gaan in ons natuurbeheer.
Samen met de Stad Hasselt en het onderzoekscentrum Bio-Research van Hogeschool PXL werken we aan een natuurlijke oplossing. Eerst wordt de watercrassula verwijderd van de vijverbodem. Daarna planten we streekeigen natuurlijke vijanden van de woekerplant aan. Zo krijgt de watercrassula minder kans om zich te verspreiden naar de omringende natuur.
Het is dus een experiment waar we goede hoop in hebben. Als de resultaten meevallen wordt de werkwijze gedeeld met andere natuurbeheerders. Want ook buiten Limburg is dit plantje aan een snelle opmars bezig.
7 reacties op “Watercrassula natuurlijk bestrijden”
Reacties zijn gesloten.