Wat kwaakt daar in het struikgewas?
Voorzichtig positief nieuws! De Boomkikker (Latijnse naam: Hyla Arborea) is gesignaleerd in de omgeving van Kiewit. Deze (meestal) grasgroene kikker is de laatste jaren aan een opmars bezig. Het heeft er in het verleden wel anders uitgezien.
Toch is de Boomkikker nog steeds “ernstig bedreigd” volgens de IUCN Rode Lijst van de amfibieën en reptielen in Vlaanderen. De kikker is dan ook wettelijk beschermd. Het is verboden om ze te vangen, te doden of opzettelijk te verstoren.
Zijn typische gekwaak horen we al een tijdje. Maar recent kregen we er ook eentje te zien. We zijn dus heel tevreden met zijn terugkomst.
Even terug in de geschiedenis
Nog niet zo heel lang geleden was de Boomkikker bijna uitgestorven in Vlaanderen. In Limburg kwam de kikker nog vrij algemeen voor tot begin jaren ‘70. Maar na 1990 zat de populatie op een echt dieptepunt met slechts 110 mannelijke exemplaren. Dit kwam door o.a. intensieve viskweek.
Op de verspreidingskaart zie je hoe het aantal vindplaatsen op 10 jaar tijd drastisch terug viel. In de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen zijn de populaties zelfs helemaal verdwenen.
Door zijn leefgebied te herstellen gaat het gelukkig terug beter. Zo worden vijvers jaarlijks drooggezet om vis te vermijden. Daarnaast werden moeraszones ontwikkeld en werd hoog struikgewas behouden.
Al deze maatregelen hadden succes. Zo telde men in 2016 meer dan 1.500 roepende mannetjes in de Valleien van de Laambeek, Zonderikbeek, Slangebeek en Roosterbeek met vijvergebieden en heiden.
Enkele weetjes over de Boomkikker
Vanwaar komt de naam Boomkikker?
Deze kikker is de enige, hier voorkomende amfibieënsoort die in hoge struiken en soms bomen kan klimmen. Dit kunnen ze door de kleine hechtschijfjes op hun vingers en tenen. Je kan het vergelijken met zuignapjes.
Hoe groot en oud worden ze?
Voor de eerste winter worden ze tot 3,5 cm. Een volwassen exemplaar kan tot 4,5 cm groot worden. Ze worden meestal rond de 3 tot 5 jaar oud. Ze hebben het meeste te vrezen van roofvogels en andere amfibieën, maar ook egels, spitsmuizen, bunzings en dassen. De larven worden meestal opgegeten door vissen.
Hoe planten ze zich voort?
De vrouwtjes zijn pas geslachtsrijp wanneer ze tussen de 2 tot 4 jaar oud zijn. De mannetjes zijn al geslachtsrijp tussen 1 tot 2 jaar. Dit in combinatie met hun korte levensduur zorgt ervoor dat de soort zich maar 1 tot 3 keer voortplant. Een populatie kan dus sterk verschillen van jaar tot jaar. En zeker bij kleine populaties is er een risico op uitsterven.
Wat eten ze?
Vooral vliegen, muggen, kleine kevers en spinnen.
Waar leven ze?
De Boomkikker zit maar een beperkte tijd (tijdens de voortplanting) in het water. Meestal vind je ze terug in struikgewas (bvb. braamstruiken). Daar kunnen ze rustig zonnen of in de schaduw zitten wanneer de temperatuur te hoog oploopt.
Hoe klinkt hun roep?
Het zijn alleen de mannetjes die roepen. Ze roepen vanaf half april in koor tot einde juni. Meestal kort na zonsondergang. De meeste kans om ze te horen heb je op een warme zomeravond en na een regenbui. De roep lijkt op “kè-kè-kè-kè”. Hun roep is vrij luid en is al vanaf twee kilometer te horen.
Wat doet Natuurpunt Hasselt-Zonhoven voor de Boomkikker?
In onze natuurgebieden, waaronder Kiewit, zijn er verschillende poelen te vinden. Deze laten we regelmatig af wanneer er teveel water blijft staan. Dit om te vermijden dat er vis in voorkomt die de larven opeet. Want jawel, door watervogels kan er vanzelf vis in de poelen terecht komen. De visseneitjes kunnen namelijk meeliften aan de poten van de watervogels.
Daarnaast laten we hoge (braam)struiken in de buurt van de poelen staan of halen we maar een gedeelte weg. Zo creëren we een natuurlijke zonnebank voor de Boomkikker.
Zo, nu weet je weer wat meer over dit mooie diertje. Hopelijk kom je er binnenkort eentje tegen bij je wandeling in natuurgebied Kiewit of Wijvenheide. Je mag ons altijd foto’s doorsturen naar eb.ne1732182416vohno1732182416ztles1732182416sahtn1732182416upruu1732182416tan@o1732182416fni1732182416 of @natuurpunt_hz taggen bij je foto op Instagram.
Referenties
- Natuurpunt
- Agentschap Natuur en Bos
- Hyla Werkgroep
36 reacties op “Wat kwaakt daar in het struikgewas?”
Reacties zijn gesloten.