Verharding: een sluipende aanval op open ruimte
Als grote groenliefhebbers zijn we maar wat trots op het groene bijvoeglijke naamwoord dat aan onze provincie wordt toegevoegd. En ja, het moet gezegd, ons mooie groene Limburg heeft met 13,4% de laagste verhardingsgraad van Vlaanderen. Het mooie, nog relatief van hoogbouw gespaard gebleven, Voeren (4,6% verharding) heeft echter een groot deel in dit cijfer.
Verharding tegen sneltreinvaart in Limburg
Maar vergis je niet! Met een alsmaar toenemende verhardingssnelheid van 1 hectare per dag (of 10.000 m2) is ons groene Limburg aan een immense snelheid haar zo groene schoonheid en natuurwaarde aan het verliezen.
Doe eens de oefening en kijk zelf even rond in jouw omgeving. Denk even terug aan diezelfde omgeving wat jaren geleden of verder nog aan het beeld van je jeugd. Is Hasselt of Zonhoven dan nog even groen?
Terwijl er duidelijke onthardingsdoelstellingen zijn, steeg de verharding in Limburg intussen gewoon sluipend verder aan een angstwekkende 22 m2 per inwoner tussen 2013 en 2021. In geen enkele andere provincie was die stijging zo significant!
80 parkeerplaatsen per dag in Hasselt
Hasselt wordt alsmaar grijzer. Met een verharding van 897 m2 per dag staat Hasselt op een trieste vierde plaats van 300 gemeenten. Dat is een oppervlakte vergelijkbaar met 80 parkeerplaatsen die er dagelijks bijkomt. Hiermee draagt zij van alle omringende centra/steden het meest bij aan de verharding van de noord-zuidas in Limburg.
Recent heeft Hasselt haar hemelwater- en droogteplan voorgesteld. Maar tegen deze snelheid wordt één van de doelstellingen uit het plan – 8 hectare ontharden tegen 2030 – op minder dan 3 maanden teniet gedaan … Er zullen dus meer drastische maatregelen nodig zijn om de verharding een halt toe te roepen. Meer info: betonfiche voor Hasselt.
Ook in Zonhoven kan het beter
De verhardingssnelheid in Zonhoven ligt dan wel lager dan in Hasselt, maar met een 39e plaats op 300 gemeenten kan dit toch beter. Dagelijks komt er 292 m2 verharding bij in Zonhoven. Dit is bijna dubbel zoveel als het Vlaamse gemiddelde. Meer info is te lezen in de betonfiche voor Zonhoven.
Verharding blijft gestaag verder gaan
Verharden gebeurt langzaam en vaak op een verdeelde, kleinere schaal. Je bent je er niet steeds van bewust. Tot je op een dag rond je kijkt en ziet dat het groen dat je kende, stilaan helemaal verdwenen is uit je buurt.
Nobele acties als tegelwippen en het aanplanten van wat plantsoenen zijn goed bedoeld, maar slechts doekjes voor het bloeden. En wat ons betreft leiden ze de aandacht af van de echte nijpende, open wonde van alweer de volgende bouwput.
Om een ommekeer in het bodemgebruik te bereiken, stellen we voor om de volgende vuistregel aan te grijpen in het lokale beleid: 1m² verharden = elders 2m² ontharden.
We verdienen meer
Piekregens en hitteperiodes maken onderwijl pijnlijk duidelijk waarom een strijd tegen deze verharding zo erg nodig is. Als burgers verdienen we meer koelte tijdens hete zomers en meer maatregelen tegen wateroverlast. We verdienen politici die deze strijd ernstig nemen en op grotere schaal aanpakken. Iets om in gedachten te houden wanneer je in oktober naar de stembus trekt!
Meer weten? Download het Betonrapport 2024 van Natuurpunt en Breekijzer.
Tekst: Mirella Vanoppen