Verbeter de biodiversiteit met een tuinbos
Een tijdje geleden was ik op zoek naar ideeën om de buurten van Zonhoven en Hasselt te vergroenen. Tijdens mijn online zoektocht kwam ik het Tuiny Forest concept van IVN tegen. Je legt dit tuinbos aan in je gazon of op een plek die je kan ontharden. Met slechts 6 vierkante meter heb je voldoende om de biodiversiteit in je tuin en stad te verbeteren. Dat leek me een perfect idee om hier toe te passen.
Waarom een tuinbos aanleggen?
Zoals bestuurslid Inge al eens aanhaalde, moeten we inzetten op meer vergroening in steden en gemeenten. Ook buiten de natuurgebieden. Er is nog zoveel potentieel in de tuinen van de Hasselaars en Zonhovenaars. Het tuinbos maakt van je tuin een aangename plek. In de zomer geven de bomen en struiken verkoeling voor mens en dier.
Het aantal en diversiteit van vogels, vlinders en bijen zal automatisch toenemen. En als voldoende inwoners hun tuin vergroenen, krijg je schonere lucht en een mooier aanzicht van de wijken.
Aan de slag
Omdat ik nog niet helemaal overtuigd was van de plantmethode, besloot ik om dit tuinbos eerst aan te leggen in mijn tuin. Met dit experiment kon ik beoordelen of de bomen en heesters goed groeien en hoe we dit praktisch kunnen uitrollen in Hasselt en Zonhoven. Op geregelde tijdstippen zal ik verslag uitbrengen op deze website over de veranderingen in het tuinbos.
Dus, vol goede moed stuurde ik een mailtje naar de mensen van IVN met de vraag of ze ook in België leveren. Jammer genoeg leverden ze enkel in Nederland. Wat nu?
Net op dat ogenblik startte de plantenverkoop van Natuurpunt Limburg. En gelukkig kon ik bijna alle inheemse bomen en heesters aankopen bij de plantenverkoop.
Mijn winkellijstje bij Natuurpunt Limburg
- Haagbeuk
- Wilde Lijsterbes
- Boswilg
- Veldesdoorn
- Kardinaalsmuts
- Sporkehout
- Rode Kornoelje
- Hondsroos
- Sleedoorn
- Zadenmengsel voor zandgrond
Om de zanderige bodem in mijn tuin klaar te maken, kocht ik de volgende zaken bij een plantencentrum.
Mijn winkellijstje bij een plantencentrum
- ca 20 kg stro
- 6 zakken Bio bodemverbeteraar 60l
- 3 zakken Bio compost 60l
Plaats kiezen van het tuinbos
Mijn tuin is georiënteerd op het zuiden en krijgt dus veel zon. Dat zat dus al goed. En ik had nog voldoende plaats tussen twee recent aangeplante meidoorns. Met behulp van een lus van 10 meter lang bepaalde ik de plaats waar het tuinbos zou komen. Dankzij die lus kan je eender welke vorm geven aan je tuinbos. De totale oppervlakte zal zo altijd 6 vierkante meter zijn.
De bodem voorbereiden
Mijn plan was om een stuk van mijn gazon te gebruiken voor het tuinbos. Om de bodem klaar te maken, volstond het om de grasmat af te steken (ongeveer 5 cm diep). De graskluiten legde ik rond het afgegraven gedeelte. Zo krijg je een natuurlijke boord rond het bos. Als je tijd en zin hebt, kan je een verhard gedeelte van je tuin ontharden, waardoor meer regenwater kan infiltreren.
De bodemverbeteraar en compost verspreidde ik over het oppervlakte en werkte ik met een spade tot ongeveer 30 cm onder het zand. Dit maakt de bodem luchtig en brengt extra voeding in de arme zandgrond. Op lange termijn willen we een bosgrond krijgen vol met leven.
Met een tuinslag besproeide ik de bewerkte grond uitvoerig en dekte deze nadien af met het stro. Het stro beschermt de bodem de eerste jaren tegen uitdroging en uitspoeling. Om te voorkomen dat het stro zou wegwaaien, werd dit ook nog eens nat gesproeid. Tegen de vlucht Kauwen die de week nadien het stro eens goed kwamen uitmesten op zoek naar wormen, hielp dit niet 🙂
Het planten van het tuinbos
Op 27 november kon ik de plantjes ophalen bij de plantenverkoop en kon het planten starten. De boompjes plantte ik in het midden op ongeveer 30 cm van elkaar. Daarrond werden de heesters gezet. Ook weer op 30 cm van elkaar. In het voorjaar zal ik het zadenmengsel op de border uitzaaien. En nu maar wachten op warmere temperaturen.
Foto en tekst: Bert Carremans
32 reacties op “Verbeter de biodiversiteit met een tuinbos”
Reacties zijn gesloten.