Paddenoverzet in Zonhoven
Binnenkort komt de grote trek van de padden en andere amfibieën weer op gang. Vanaf begin februari willen de mensen van de paddenoverzet in Zonhoven er klaar voor zijn. Guido Bertels, voorzitter van de werkgroep Waterfauna vertelt …
Guido: “Onze amfibieën hebben het steeds moeilijker. Normaal vertrokken ze rond eind februari vanuit hun overwinterplekken in het bos naar hun geboortevijver om voor nageslacht te gaan zorgen. Als de temperatuur rond de 10 °C ligt, de lucht vochtig is en “de laatste merel heeft gezongen” vertrekken ze. Door de klimaatverstoring worden de temperaturen onstabiel. Resultaat: ze vertrekken op een uitzonderlijk warme dag, waarna de temperatuur opnieuw fel daalt en veel van hen het niet halen.”
Samenwerking tussen Natuurpunt, LiLa en ANB
Een 15-tal vrijwilligers van Natuurpunt Zonhoven, samen met mensen van Limburgs Landschap, het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeentelijke diensten beginnen nu al vanaf 1 februari met de voorbereidingen: greppels graven, plastic schermen plaatsen en emmers ingraven …
Dat is nodig op de plekken waar de bonte bende padden , groene en bruine kikkers, boomkikkers, Alpenwatersalamanders, enz… de straat moeten oversteken op weg van hun winterplekken naar “hun” vijver.
In feite is het dus een “amfibieën-overzet, niet enkel padden. Hun reis kan tot een kilometer ver gaan. In Zonhoven alleen zijn er vorig jaar zo’n 846 overgezet. In 2020 werden er in Zonhoven én Hasselt, meer dan 1.500 geteld.
Op andere plekken, zoals binnen natuurgebieden, waar ze meer verspreid de tocht maken, worden de beestjes dagelijks van de straat “geraapt” door vrijwilligers. Het gemeentebestuur zorgt voor nadarhekken die ’s avonds het verkeer tegenhouden.
Paddenoverzet: een fijne activiteit voor jong en oud
Guido: “Dat is altijd een heel leuke bedoening, in het bijzonder voor de kinderen die altijd heel enthousiast meedoen. We vertellen over het leven van de amfibieën die ze vinden, ze leren de soorten herkennen, hoe ze zich voortplanten, hoe oud ze worden en hoe ze zich verdedigen tegen hun natuurlijke vijanden.
Op 1 februari organiseren we een gratis infonamiddag in Ontmoetingscentrum Sint-Kristoffel in Runkst. Daar vertellen we je wat het verschil is tussen de verschillende kikkers, salamanders en andere amfibieën. Kom dus zeker af als je er meer over wil weten.
Dat is meteen een reden waarom ik er zo van hou: het zijn zowat de enige wilde diertjes die je kan vasthouden. Vogels, muizen of vossen kan je alleen van op een afstand bekijken. Kinderen vinden dit geweldig.”
“Iedereen is welkom op de overzetacties. Gedurende een maand zijn we elke avond een uurtje bezig. Afsluitingen worden geplaatst langs de Molenschansweg, de Ballewijersweg en de Holsteenweg. Het “straatrapen” gebeurt aan de Koningsbergweg, de Elsbergweg, Vranckenschansweg en Witvenweg. Je komt helpen zo weinig of zo vaak je wil. Kom je gewoon één avondje? Prima! Je bent welkom.”
Wil je weten waar en wanneer de paddenoverzet precies doorgaat of heb je andere vragen neem dan even contact op met Guido Bertels. Hij bezorgt je alle informatie. eb.te1736932586nelet1736932586@slet1736932586reb.o1736932586diug1736932586 of een seintje op 0474 57 32 36.
Tekst en coverfoto: Dirk Kegels