De natuur kreunt onder de droogte
Je hoorde het misschien al zelf… toen je door de afgevallen droge bladeren stapte en ze hoorde kraken onder je voeten als in een veel te vroege herfst … Let even op de bladval rond de geparkeerde wagens op de foto!
Dat bomen hun bladeren zo vroeg loslaten is een overlevingsstrategie. Bladeren verdampen immers vocht en laat dat nu net zijn wat zo’n boom zo lang mogelijk bij zich wil houden.. De oudste bladeren verkleuren het eerst waardoor de boom via het jong blad toch nog tracht de kansen op regeneratie te behouden.
De foto bovenaan maakte onze voorzitter Bert Carremans, tevens conservator in Kiewit, op de parking daar.
Conservator Joris Keunen van de Mombeekvallei meldt ons intussen ook dat de gehele vallei binnen enkele weken dreigt droog te vallen. We hebben er geen weet van of dit ooit nog is gebeurd… We denken van niet.
In Tommelen monitoren we het waterpeil nu constant via de aanwezige peilbuizen. Moet niet gezegd dat de resultaten zorgen voor veel bezorgdheid… in zowat alle poelen heb je nu nog net wat nat slijk.
Het beter vasthouden van water in natte winters, het ontharden, het stoppen met verkwisten van water dat rechtstreeks naar rioleringen loopt of kostbaar drinkwater gebruiken voor andere doeleinden, een degelijk beleid rond bemalingswater op bouwwerven, het inzetten op meer natte natuur… Er beweegt wel wat rond droogte in Vlaanderen maar tot nog toe zijn het helaas te kleine drupjes op een te hete plaat…
Maar je kan zelf ook actie ondernemen. Lees er meer over in het artikel wat we 2 jaar geleden schreven.
Wij zijn bezorgd… we denken u misschien ook?
Deel je bezorgdheid. Enkel het gezamenlijk inzetten van die ongerustheid in het maatschappelijk debat kan dit scenario misschien nog een beetje doen keren en aanzetten tot een beleidsmatige aanpak met meer moed
5 voor 12 is gepasseerd…
Tekst: Mirella Vanoppen
42 reacties op “De natuur kreunt onder de droogte”
Reacties zijn gesloten.