Behoud de natuurlijke pracht van Prinsbeemden
Ondanks bezwaarschriften van verschillende verenigingen, blijft de stad Hasselt vasthouden aan haar plannen voor een fietssnelweg door Prinsbeemden. Er werd een nieuw openbaar onderzoek opgestart. Met Natuurpunt Hasselt-Zonhoven zullen we opnieuw bezwaar aantekenen. In dit artikel leggen we nog eens uit waarom we dat doen.
Prinsbeemden is een natuurlijk wetland
Omdat dat mooie Prinsbeemden – een groene parel in Kuringen, vlakbij het centrum van Hasselt – een waar stedelijk wetland vormt voor de te verwachten stijgende waterdruk in de toekomst.
Zo’n wetland is een belangrijke buffer bij wateroverlast in de omgeving en kadert helemaal in de implementatie van het Hemelwater- en droogteplan en het klimaatactieplan 2030. Beide plannen stelde de Hasseltse gemeenteraad zelf op in het kader van de Blue Deal.
Enerzijds doelstellingen goedkeuren die zich richten op het ontharden en meer bufferen van water en anderzijds nu plannen maken voor het onnodig verharden van net die zone die onontbeerlijk is bij de opvang van grotere hoeveelheden hemelwater, vinden wij onbegrijpelijk. Ja, zelfs een vorm van volksverlakkerij.
Plicht om zorg te dragen voor natuur
Iedere overheid heeft, samen met alle burgers en privaatrechtelijke organisaties, een zorgplicht, zo opgenomen in het natuurdecreet. Die zorgplicht verplicht ons samen om vermijdbare schade aan natuur te voorkomen.
De aanleg van een fietssnelweg, daar waar die volstrekt onnodig blijkt wegens verschillende snellere en reeds bestaande tracés in de directe omgeving, is wel degelijk te vermijden schade!
Een fietssnelweg die bovendien een speelterrein en verscheidene tragere wandelwegen kruist, is ronduit onveilig. Het neemt het onbezorgd en ontspannen genieten van deze natuur weg voor die stedelijke recreanten waaraan de stad naar eigen zeggen de kans wil geven kort bij huis te genieten van dat groen.
Habitat voor verschillende soorten
Prinsbeemden is niet enkel “maar wat groen”. Met haar bijzondere fauna en flora is ze als gebied een belangrijke stapsteen in de Demervallei. Habitatrichtlijnsoorten als de grote modderkruiper, gebonden aan dit typische landschap van moeras en periodiek overstroombare graslanden, vormen een paraplusoort voor het aantrekken van vogels als woudaap, kwak, bruine kiekendief en purperreiger.
Soorten die nog maar net aan het herstellen zijn in het omliggende Wijergebied. Soorten waarop het Agentschap Natuur en Bos zijn ontwerp van beheerplan richt. Andere er aanwezige soorten zoals rietgors, rietzanger, blauwborst kunnen dan weer zo verstoord worden dat ze uit het gebied zullen trekken.
Wat een bijzonder en zeldzaam stukje natuur nabij de stad is, wordt zo, onder druk van recreatie, herleid tot “parknatuur”. Weliswaar ook mooi en groen en misschien wel even rustgevend maar, zo weet het geoefende oog, échte natuur is dat niet meer.
In Prinsbeemden groeit met daslook, bosanemoon, adelaarsvaren en bosbingelkruid nog een rijke flora. Maar liefst 5 soorten vleermuizen beschouwen dit als hun foerageergebied. Het nog verder vermeerderen van de reeds aanwezige fiets- en wandelpaden verkleint hun rustzones en vernietigt betredingsgevoelige fauna.
Voldoende alternatieven buiten Prinsbeemden
Dat er geen aanzienlijke effecten zullen optreden, zoals beweerd in de natuurtoets van het openbaar onderzoek, ontkent Natuurpunt daarom met klem! Dit hebben we met voldoende argument onderbouwd in het bezwaarschrift dat we indienden.
Rustig genieten van deze bijzondere natuur kan vanop de mooie reeds aanwezige fiets- en wandelwegen. Je snel en veilig van punt a naar punt b verplaatsen? Dan zijn er genoeg alternatieve, snellere wegen die je kan nemen.
Maar laat ons die al zo zeldzaam geworden natuur beschermen om nog echte natuur te kunnen zijn. Zo’n natuur die we hier in dit Limburgse Wijergebied, maar wat trots uitdragen, toch?!