
Hasselt en Zonhoven: 4.493 amfibieën veilig overgezet
Het zit er weer op. Nadarafsluitingen opgeruimd, vangschermen en emmers langs de straten weggehaald. Na anderhalve maand zijn de tientallen vrijwilligers fier op het resultaat voor de amfibieën. In Hasselt zijn aan de Tommelen 1166 padden, kikkers en salamanders veilig overgezet. Dat is maar eventjes dubbel zoveel als vorig jaar. En dat met een handvol mensen. In Zonhoven zijn er aan de Platwijers en het gebied van de Ballewijers samen 3.327 naar hun geboortepoel geholpen om zich te gaan voortplanten.
Een straf staaltje vrijwilligerswerk
De dagelijkse inzet van zoveel vrijwilligers, in een gemeenschappelijke inspanning van Natuurpunt, Limburgs Landschap, Agentschap natuur en Bos en de besturen van Hasselt en Zonhoven is een straf staaltje. Zoveel mensen die zorgen voor onze natuurlijke omgeving.
Vanzelf komt dat niet. Op elke plek is er wel een trekker die mensen aanspreekt, schema’s opstelt en uitleg geeft. Charlotte Paesen is zo iemand. Een jonge enthousiaste vrouw die van aanpakken weet.

Charlotte Paesen: “In onze straat zag ik als 10-jarig meisje op onze straat het bloedbad onder de amfibieën die probeerden over te steken. Ik heb mijn vader toen zover gekregen dat hij de amfibieënoverzet is gaan organiseren. Misschien deed hij het wel meer voor zijn dochter dan voor die beestjes, maar het resultaat was er toch maar. Sindsdien heeft het me nooit meer losgelaten. Twintig jaar later probeer ik telkens van eind februari tot half april de kar te trekken in het gebied rond de Ballewijers.
Er kruipt echt wel veel tijd in. Sinds vorig jaar coördineer ik de vrijwilligers hier. Dat zijn allerlei mensen. Enkelingen die komen helpen maar evengoed gezinnen met kinderen. Dit jaar waren we met velen. Mensen spreken buren, familie of vrienden aan om te komen helpen. Dat werkt het beste. En als er kinderen komen helpen is het extra leuk. Ik toon ze wat er moet gedaan worden, hoe je al die soorten padden, kikkers en salamanders kan herkennen. Met kinderen erbij is het altijd een hoop activiteit.
Vorig jaar ben ik samen met enkele van die kinderen in hun klas een spreekbeurt gaan helpen geven over amfibieën. Succes gegarandeerd met enkele mooie exemplaren erbij.
Als kind werd ikzelf al gedreven door mijn liefde voor dieren. Ik had toen al het gevoel dat ik ze vaak beter begrijp dan mensen. Dat kindergevoel evolueert en stilaan doe je kennis op en leer je het gedrag van dieren lezen. Ik heb dierenzorg gestudeerd en ik doe nu parttime een interim bij een dierenarts. Dus ja, ik heb de natuurmicrobe te pakken.

Klimaatverandering
Het is prachtig om te zien dat we zo’n mooi resultaat hebben. Dat doet deugd. Maar tegelijk is het verontrustend wat de klimaatverstoring teweeg brengt. De schommelingen in temperatuur en vochtigheid zijn heftig geworden. De beestjes die wakker worden en aan hun jaarlijkse trek beginnen zijn er steeds vaker slachtoffer van. Op zo’n 20 jaar tijd is het aantal amfibieën die we hebben overgezet gehalveerd. Dat is geen goed nieuws. Maar net daarom mogen we nu niet opgeven.”
Foto’s en tekst: Dirk Kegels
Meer weten? Steeds welkom via ons contactformulier.