Akkervogels spotten in Rosmeer
Op 21 januari zijn we akkervogels gaan spotten in Rosmeer. In dit verslag vertellen vogelkenners Bart Bamps en Laurent Louwies meer over deze wandeling, georganiseerd door de Werkgroep Vogels. Lees mee en herbeleef deze mooie dag!
We treffen het met weer, het is vrij helder, droog winterweer. Vogels kijken in de akkers, in de ruilverkaveling van Haspengouw! Dat kan toch niet veel opleveren. Het wordt spannend, ook voor Laurent en mij want door de recente sneeuw zijn er zeker vogels vertrokken. Wat zullen we nog zien?
Ik geef in eerste instantie wat uitleg over het Mas-project van het INBO, het nut ervan voor deze stakkers van de akkers. Zo hopen we weer wat mensen te motiveren voor dit mooie project. Het systematisch tellen van vogels is immers gigantisch belangrijk om subsidies te kunnen blijven krijgen voor het inrichten van de vogelakkers. Ook ziet de landbouwer op deze manier dat er resultaat is.
We vertrekken schuifelend de helling af tussen een mooie holle weg. Een mannetje torenvalk vliegt voor ons op en laat zich mooi bewonderen. Hieronder zie je een mannetje met zijn grijze kop. Bij het mannetje op zijn rug zie je ook de oranjebruine vleugels met zwarte vlekken.
Als je dit vergelijkt met het vrouwtje dan zie je dat het vrouwtje bruiner is en meer gebandeerd is op de rug. Ook heeft ze geen grijze kop maar loopt het patroon gewoon verder op haar kop.
Als we onderaan dit pad komen, worden we overweldigd door veel moois!
Er vliegen geelgorzen af en aan. Er zwermen honderden kepen en vinken in het rond, een waar spektakel. We kijken de vogels allemaal af om nog wat speciaals ertussen te vinden. Zo zitten er enkel groenlingen tussen, een roodborstje, we horen een winterkoninkje en als klapper op de vuurpijl ziet Laurent een grauwe gors.
Wat een vogelweelde op zo een klein stukje vogelakker! Spijtig genoeg loopt de overeenkomst af voor de graanakker waardoor de weinige ringmussen en grauwe gorzen weinig tot geen voedsel meer vinden. Daarom strooien de mannen van het grauwe gors-project wat granen uit voor de dassenburcht.
Foto Laurent
In de boomgaard zien we dan weer een mooie groep kramsvogels die we rustig kunnen bekijken. Plots verschijnt het witte spook, een mannetje blauwe kiekendief. Geweldig dat hij zo dichtbij komt. Voor velen onder de groep is dit de eerste blauwe kiekendief.
Bij de tweede vogelakker boven op de heuvel zien we de blauwe kiekendief nog enkele keren. Wat een sierlijk jager blijft dit toch. Angst heeft hij niet.
Ook een torenvalk komt vlak bij ons bidden. Even later heeft hij prijs en eet hij een muisje smakelijk op.
Foto Laurent
Plots merkt Marthe een vogel in de akker op. Een slechtvalk! Wat een weelde aan roofvogels toch. Hij komt nog even voorbij gevlogen! Indrukwekkend beest toch. Telkens als de grote groep kepen en vinken opvliegt, kan je weer kijken of er geen roofvogel passeert.
En inderdaad de blauwe kiekendief is nog maar net gepasseerd of er schiet een smelleken door de groep, waarschijnlijk profiterend van de opschudding veroorzaakt door de andere roofvogel. Een beetje verder zoeken we nog naar de rietgors die schuifelend door de vegetatie beweegt. We hebben ook nog veel holenduiven kunnen gadeslaan en enkele buizerds lieten zich ook in verschillende tinten zien.
Op naar de tweede stopplaats dan maar. We hopen blauwe kiekendieven die zich naar hun slaapplaats begeven. De wind giert hier over de vlakte en de zon gaat stilletjes onder maar de kiekendieven zijn niet op het appel. De akkers liggen er ook niet goed bij, veel te weinig begroeiing om te schuilen. Een blauwe reiger probeert nog even een biddend torenvalkje uit de lucht te halen.
Ondanks dit tegenvallend eindresultaat kijken we toch terug op een fantastische dag met heel veel vogels en ook mooie duidelijke waarnemingen!
Wat een genot toch! Vogels kijken en ervan genieten! En zeker als we dat kunnen delen met een groep enthousiaste natuurliefhebbers.
Tot slot wil ik nog een warme oproep doen om ons te helpen met het tellen van akkervogels over heel Vlaanderen via het eerder aangehaalde Mas-project (meetnet agrarische soorten).
Het zal de eerste keer zijn dat er op dergelijke schaal gericht akkervogels worden geteld. Als vrijwilliger draag je een licht steentje bij en krijg je een stevige rots als return in de vorm van webinars, nieuwsbrieven en tal van activiteiten!
Het is nu de moment om te doen want ze starten dit jaar met het eerste teljaar na het afsluiten van het pilootproject. De data, vergaard in dit tweejarig durende pilootproject, worden ‘as we speak’ verwerkt en ze verwachten reeds een eerste rapport rond februari.
Van daaruit stomen we ons klaar om vanaf 1 april te tellen. Wie meer wil weten en de mannen van het INBO wil versterken door vier ochtenden te tellen op een heel voorjaar. Dan heb je nog voldoende tijd om naar alle vrijheid te vogelen. Contacteer dan via mail eb.ob1732175163ni@ne1732175163reemr1732175163evona1732175163v.sal1732175163ocin1732175163 of telefoon 0468 13 89 24.
Tot de volgende keer!
Bart en Laurent